601 kcal, B: 60g, W: 52g, T: 21g

Składniki:

- pstrąg, surowy – 1 duża sztuka (ok. 250g)

- ryż brązowy – 3 łyżki (30g)

- pomidory – 2 średnie sztuki (260g)

- cebula – pół średniej sztuki (25g)

- oliwa z oliwek – 1 łyżka (5g)

- słonecznik, nasiona – 2 łyżki (20g)

- ogórek – 3 duże sztuki (300g)

- cytryna – 1/2 średniej sztuki (35g)

- czosnek – 1 ząbek (4g)

- sól, pieprz

- bazylia

- przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Pstrąga umyć, natrzeć sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, przyprawić przyprawą do ryb. Włożyć do ryby 2 połówki jednego plastra cytryny. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać pomidory, sól i pieprz. Dusić salsę około 10 minut, aż sok odparuje. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz bazylią.

Ryż ugotować wg przepisu. Po ugotowaniu podawać z salsą i posypanym słonecznikiem. Ogórki pokroić w łódeczki.

Na koniec rybę podać polaną salsą i posypaną ze słonecznikiem.

Smacznego!