844 kcal, B: 58g, W: 62g, T: 45g

Składniki:

  • dorsz, filet – 1 sztuka (200g)

  • ser mozzarella – 3 plastry (45 g)

  • cukinia – połowa sztuki (120g)

  • cebula – połowa średniej sztuki (

  • przecier pomidorowy – 1 łyżka stołowa (5g)

  • natka pietruszki – 1 łyżka stołowa (10g)

  • ryż brązowy – 5 łyżek stołowych (50g)

  • ogórek –2 średnie sztuki

  • oliwa z oliwek – 3 łyżki (15g)

  • olej lniany – 1 łyżka (10g)

  • orzechy włoskie – 3 łyżki (15g)

  • nasiona słonecznika – 3 łyżki (15g)

  • papryka słodka, przyprawa – 1 łyżeczka

  • sól, pieprz – szczypta

  • przyprawa do ryb

  • sok z cytryny – 2 łyżki (10ml)

  • woda – 1 szklanka (250ml)

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Cukinię umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać przecier pomidorowy, cukinię oraz podlać szklanką wody. Dusić około 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, położyć rybę natartą wcześniej sokiem z cytryny oraz posypaną przyprawą do ryb. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Ryż ugotować wg przepisu. Po ugotowaniu polać nim po łyżce oleju i oliwy. Wymieszać z orzechami i słonecznikiem. Ogórki pokroić w plastry.